Projekt 2 – Jourfamilj med 6 årig tjej i Örnsberg

Det går minsann inte med raketfart det här projektet och det beror på att jag ju tyvärr måste jobba (åh tääänk om det här var mitt riktiga jobb) och ta hand om sjuka småttingar ibland också, men nu äntligen är jag redo att börja med nästa familj. Så, idag åkte jag till Örnsberg för att hälsa på Alicia 6 år som bor hos hennes mammas kusin Maarit , hennes kille Johan samt katten Blixten.

Jag har haft en rätt dålig känsla när jag hört namnet Örnsberg, tror det grundat sig i någon tonårsångest och runtflummande med folköl…hursomhelst, vilket härligt överraskning! Får en riktigt skön känsla av området ju närmre familjens adress jag kommer. Folk är ute och går överallt och hela området har en sådan där härlig småstadskänsla som jag verkligen saknar på andra sidan stan där jag bor.

Maarit hör mig i trappen och öppnar dörren innan jag hunnit upp, det är bara hon och Alicia hemma men det tar bara någon halvtimme innan en trött Johan kommer hem från jobbet. Vi tittar på Alicias ”rum” som är en del av familjens vardagsrum och pratar lite om vad familjen vill ha hjälp med och hur det kommer sig att de inte kan ordna det själva. Här är deras historia:

För en tid sedan hamnade Alicias mamma i en djup depression och frågade efter en tid om Maarit kunde tänka sig att ta hand om Alicia tills hon mår bättre. Maarit och Johan tog emot Alicia med öppna armar trots att deras ekonomi just helt gått i botten. Maarit hade precis förlorat sitt jobb och Johan hade fått problem med kronofogden som varje månad gick in och drog 14000 direkt från lönen. Det blev kärvt helt enkelt och på allt detta kom ansvaret för en väldigt ledsen och orolig liten tjej. Maarit och Johan har kämpat för att ge Alicia trygghet, de har tom lagt sina planer på egna barn på is för att helt kunna fokusera på att Alicia får allt hon behöver. Nu har hon bott där ett år och trots att mamman gör framsteg så kommer hon stanna i minst ett år till. Idag har Maarit fått lunchpass på en restaurang och jobbar även ett par kvällar i veckan på ett kareaokeställe, men summa summarum räcker lönen ändå inte till.

De bor i en väldigt fin tvårummare men det är såklart svårt att få till det bra när man har ett rum för lite. Dom har funderat på att ge Alicia sovrummet men eftersom Johan har tidiga morgnar och behöver lägga sig tidigt så skulle det krångla till det för mycket. Istället har alltså Alicia fått en del av vardagsrummet . Maarit har hållt utkik på bortskänkessidor och fått ihop bra med kläder och leksaker till Alicia men rummet har de väldigt svårt att få till. Familjen är imponerande duktig på att ”ge vidare” vad gäller det mesta och när jag är där står ett gäng kassar i köket som ska till en mamma som saknar det mesta i sitt nya hem. Även Alicia skänker vidare leksaker och kläder allt eftersom hon växer. Det känns sååå rätt att skänka tillbaks lite till den här familjen 🙂 Maarit är nära gråten (enligt Johan är hon det konstant men det låtsas jag inte om) när jag säger att jag gärna försöker fixa Alicias utrymme åt dem.

Inom några dagar lägger jag upp en bild på rummet som det ser ut idag samt en plan på vad jag tänkt göra, det ska bli SÅ kul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *