Barns rätt till ett schysst rum

Första blogginlägget i mitt liv, och det 2015 (!) 🙂
Senaste tiden har en dröm om ett välgörenhetsprojekt vuxit fram och nu tror jag det har tagit form så pass att det är dags plocka ut det ur mitt huvud och dra igång det på riktigt.

Idén kallar jag ”Rum För Mig” och tanken är att hitta ett sätt att hjälpa familjer i ekonomisk kris att få till deras barns rum och ge barnen funktionella utrymmen och ro för att plugga, sova och leka. Av förklarliga skäl blir det ju ganska lågprioriterat för familjer med dålig ekonomi att fixa med barnens rum -har man knappt mat på bordet och kanske dessutom dras med diagnoser, sjukdomar, långa arbetsdagar mm. så ägnar man sannolikt inte helgen åt att hämta blocketfynd eller surfa efter inspiration på pinterest.

I längden kan tyvärr ett dåligt fungerande rum bidra till att dessa barn får sämre möjligheter än andra vad gäller både skola och vänner. Att sakna skrivbordsyta för läxläsning, sakna läsljus, för kort eller obekväm säng som påverkar sömnen, inte kunna bjuda med kompisar hem för att det inte finns någonstans att hänga eller ingen madrass för att kunna sova över. Att tycka det är pinsamt för att det är fult. Att bli retad för att det ser annorlunda ut.

I Sverige ska alla barn ha samma rätt till utbildning men ändå förväntas det att mycket av skolarbetet sker i hemmet. Läxor är inte bara en utmaning för den som inte har föräldrar som har möjlighet att engagera sig, har du inte ens möjlighet att sitta någonstans själv med dina läxor så finns det ju inte en chans klara sig genom skolan. Att läxor ens existerar får bli ett annat blogginlägg 😉

Sååååå, vad kan jag bidra med då? Jag är bra på att klura på yteffektiv inredning, vara sparsam, fynda, dra i trådar, bygga och skapa. Exakt hur jag ska göra det här har jag ingen aning om just nu, det får visa sig helt enkelt 🙂

Tillsvidare ser jag det lite som en billig utbildning (eller en kostsam hobby ;)) men tanken är att jag på sikt ska hitta ett sätt att finansiera det här. Den här bloggen tänkte jag använda för att dokumentera alla projekt men kanske blir det även lite generell barnrums-inspiration…kanske blir det en shop också för att få lite in-pengar… –time will tell.

Nu ska jag jaga efter folk som ännu inte vet hur fantastiskt gärna dom vill ha min hjälp 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *